Ik ben jouw coach!

Mijn naam is Christel Vogels, en als psychologisch coach help ik jou om de donkere warboel in je hoofd de baas te worden, zodat jij weer sterk in het leven kan staan.

Vechten tegen jezelf

In ieder’s hoofd wringt het wel eens. Gedachtes en gevoelens die botsen over kleine dingen, of eigenlijk over alles.

Ship coach | Christel Vogels

Je leven kan voelen als een gevecht – met anderen, met omstandigheden, met je verleden en je toekomst. Met jezelf. Gevoelens die er niet mogen zijn, gedachtes die je gegijzeld houden. Iedere dag opnieuw…

Ik herken je pijn. Ik zie hoe constant vechten je mentaal en fysiek sloopt. Hoe de wanhoop en de frustratie je stukje voor stukje afbreekt. Die pijn heb ik zelf ervaren, 30 jaar lang. Vechten tegen mezelf is waar ik mee opgegroeid ben, en ik weet hoe destructief het is.

Uit diezelfde ervaring weet ik ook dat je je leven terug kan pakken – en ik leer je graag hoe Ship Psychology je helpt dat voor elkaar te krijgen!

“Ik Pas Niet”

Op mijn 8e merk ik al op allerlei manieren: ik pas niet. Ik pas niet bij leeftijdsgenootjes, niet in mijn eigen gezin – terwijl ik enige kind ben – en niet in het schoolsysteem. De pesterijen, ruzies en onbegrip zijn dagelijkse kost. De enige manier om de pijn van buiten te verzachten is door mijn gevoelens en gedachtes te verstoppen, zodat andere mensen me wel accepteren.

Van jarenlang verstoppen komt verloochenen: tegen de tijd dat ik van school kom, heb ik geen idee meer wie ik ben. Maar! Ik heb wel twee universitaire Master-titels (en een Bachelor) in bedrijfskunde en recht, en een loopbaan als financieel manager in het bedrijfsleven. Iedere dag doet het pijn om uit bed te komen en ik ben emotioneel leeg, maar ik ben “succesvol”. Ik heb een lieve man, een schat van een zoontje, dus ik ben “gelukkig”.

En ik geloof het zelf. Althans, ik geloof dat ik dit ben, maar ook dat ik kapot en misvormd ben omdat ik me niet “succesvol” en “gelukkig” voel. Ik ben op dat moment dertig jaar oud en wanhopig op zoek naar een uitweg. Ik bestudeer al jaren allerlei vormen van reguliere en alternatieve psychotherapie, constant op zoek naar een manier om mezelf te repareren – voordat het te laat is!

Want op mijn dertigste ben ik weliswaar manager, echtgenote, moeder, maar ik ben ook al 10 jaar zwaar depressief en suïcidaal.

“Hold Fast”

Ik verberg het goed: dat ik inmiddels meerdere zelfmoordpogingen op het laatste moment niet heb doorgezet, weet op dat moment niemand. Natuurlijk niet! Ik wil niet dat iedereen ziet hoe kapot ik ben, wat een mislukking mijn leven is! En die artsen en therapeuten die ik wel in vertrouwen neem, zien de ernst van mijn situatie niet. Ik ben toch “succesvol” en “gelukkig”? Als ik me daar nu maar op richt, komt het vanzelf goed.

Vijftien therapeuten en een coach of drie. Even zoveel verschillende vormen van therapie en medicatie. Jaar na jaar, maar niets helpt. Het gevecht in mijzelf beheerst mijn leven nog altijd volledig. Ik ben moe, voor de tweede keer burnt-out, en ik haat mezelf dat ik niet kan genieten van wat wel goed is in mijn leven. Ik betwijfel of er wel een oplossing bestaat voor het walgelijke ding dat ik ben geworden: kapot, verwrongen, en volkomen disfunctioneel. Dat mensen niet gillend wegrennen als ze me zien…

Toch, hoe dieper ik in die duisternis kom, hoe harder ik weiger om op te geven. Er moet een betere manier zijn om te leven. Anderen doen het, dus het moet kunnen!

“Hold fast,” zoals de zeelui zeggen: “Hou goed vast.” Die vasthoudendheid redt mijn leven, in alle opzichten.  

Jarenlange Praktijkervaring

In de lange jaren dat ik tevergeefs naar een antwoord zocht, heb ik een scala aan psychotherapeutische behandelingen ondergaan, waaronder verschillende variaties op cognitieve gedragstherapie, voice dialogue, hapnotheraphie, hypnotherapie, gestalttherapie, regressietherapie en psychosynthese. Sommige behandelingen hadden wel wat effect, maar het resultaat was zelden blijvend.

Leergierig als ik ben, heb ik al deze ervaringen en de bijbehorende theorieën geanalyseerd en in verband met elkaar bestudeerd. Daarbij heb ik niet alleen de theoretische psychologie en (sociale) gedragswetenschappen betrokken, maar ook aangrenzende kennisgebieden, zoals biologie en neurochemie. Uiteraard maakt me dat geen wetenschapper op deze gebieden, maar ik heb zodoende wel ruim 20 jaar ervaring met praktische en toegepaste psychologie opgedaan.

Door te lezen, te vragen, te luisteren, en zo te leren – van mezelf en van anderen, op allerlei vlakken – heb ik een eigen, uiterst effectieve manier gevonden om naar de menselijke geest te kijken: het Schip.

Het Schip helpt je onderbewuste gevoelens en gedachtes zichtbaar te maken voor je bewustzijn. Zo zie je hoe oude patronen nog steeds doorwerken in wie we zijn, waar belemmerende overtuigingen vandaan komen – en vooral hoe je die knelpunten kunt oplossen!

Ship Psychology Coaching

Ship Psychology, zo heeft de methode die ik ontwikkelt heb om het Schip overal en altijd te gebruiken. Het geeft je helder inzicht in de samenhang tussen je gedachtes, je gevoelens en je gedrag, zodat je die bewust kunt sturen.  

Met deze methode heb ik weten te achterhalen dat conventionele therapie bij mij niet aansloeg: achter mijn depressies zat een meervoudig post-traumatische stressstoornis die iedere verbetering steeds weer ondermijnde. Pas toen ik het Schip ging toepassen, boekte ik ineens wel blijvende vooruitgang!

Al snel bleken ook andere mensen wrevel tussen de Kapitein, de Bootsman en de Scheepsjongen in zichzelf te herkennen. Zo zeer zelfs, dat ze mij vroegen hun coach te zijn: de Ship coach.

Wat ooit begon als een speelse manier om makkelijker mijn dag door te komen, heeft zich bewezen als een toegankelijke, makkelijk toepasbare methode om niet langer met jezelf te hoeven vechten.

Die methode wil ik graag met je delen!

Ship coach | Christel Vogels