De Ship Psychology Methode

Denken, voelen en gedragingen zijn vaak abstracte processen. Ons hoofd lijkt een soort black box. Je hebt geen idee wat daar binnenin gebeurt, of waarom het resultaat is wat het is. 

Het Schip Model geeft een herkenbare vorm aan die abstracte processen. Onze Kapitein, Bootsman en Scheepsjongen zijn het gezicht van wat er in ons hoofd afspeelt. Ineens heeft ons enthousiasme een herleidbare stem, hebben we een beeld van waar “moeten” en “willen” met elkaar botsen, en krijgt die angst die zo ongegrond leek een begrijpelijk vorm.

De Ship Psychology methode leert je hoe je jouw Bemanning gebruikt om je eigen gedachteprocessen en reactiepatronen duidelijk zichtbaar te maken, zodat je ze kunt ontrafelen en desgewenst bijsturen.

Voor wie thuis is in psychotherapeutische termen: Ship Psychology is een unieke combinatie van visualisatietechnieken, psychosynthese, voice dialogue en NPL, gemixt met een grote dosis luchtigheid. Jezelf uit de knoop halen is zoveel makkelijker als het ook gewoon leuk mag zijn.

“Okay, maar hoe werkt het dan?”

Zelf ervaren spreekt boekdelen, aangezien ons onderbewuste meer in beelden dan in taal communiceert. Wat niet betekent dat het niet in woorden uit te leggen is:

Onze Visuele Basis

Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Onze ogen zijn doorgaans beter dan onze oren, neus of tastzin. Ook wanneer we niet kunnen zien, tijdelijk of permanent, willen we vormgeven aan wat we waarnemen in onze omgeving – bijvoorbeeld door te voelen.

Vandaar dat allerlei concepten, van de menselijke geest tot bedrijfsprocessen, gereduceerd tot een model of infographic. Het is ook waarom vrijwel iedereen een herkenbaar, beeldend verhaal (fictie of non-fictie) beter kan waarderen dan een droge opsomming van feiten.

We kunnen informatie dus makkelijker verwerken wanneer het herkenbaar voor ons is, of het tenminste op een herkenbare manier wordt gepresenteerd. “Ik zie het helemaal voor me,” zeggen we dan.

Maar hoe maak je abstracte processen herkenbaar als die voor iedereen, jouzelf incluis, onbekend zijn?

Gericht (Dag)dromen

Gelukkig is er iemand die wel precies weet hoe onze interne gedachteprocessen verlopen: jouw eigen hersenen. Die weten beter dan jij je bewust bent welke verbanden ze leggen en waarom.

De kunst is om hen dit uit te laten leggen op een manier die jij bewust begrijpt. En dat is makkelijker dan je denkt.

Iedereen droomt. Ook als je je dat niet kunt herinneren, je droomt iedere nacht. Onze hersenen verwerken dan (on)bewust opgeslagen informatie en geven het een plek in ons raamwerk van kennis en ervaringen.

Dat doen ze door aan die losse informatie beelden te koppelen. Als ik overdag heel even bang ben geweest omdat mijn zoon te laat thuis is na school, droom ik die nacht wellicht dat hij verdwaald is in een labyrint, bang is en om hulp roept, maar dat ik hem niet kan vinden. De locatie en omstandigheden die ik erbij verzin slaan nergens op, maar in de kern klopt het beeld.

Je kan dit proces sturen. Ik heb het dan niet over lucide dromen. Daarin vorm je de beelden van je droom zelf. Ik doel eerder op het omgekeerde: gericht dagdromen. Hierbij daag je bewust – dus terwijl je wakker bent – je hersenen uit om een beeld bij te maken bij een gevoel of gedachte die je hebt.

Begrijpelijk Kader

Een willekeurig droombeeld is bijna niet te interpreteren. Wat betekent een zwarte hagedis die door een rivier van bloed zwemt? Geen idee. Ons brein kan soms knap dramatisch zijn, maar verder is dit voorbeeld volkomen willekeurig. Nou ja, niet helemaal: je onderbewuste probeert je iets te laten zien, alleen is die boodschap niet te begrijpen omdat er geen context is.

Het Schip biedt die context. Door je aandacht te richten op je Schip en je Bemanning stuur je onderbewuste om het beeld bij dat gevoel hoort daarop te projecteren. Je kent je Schip en je Bemanningsleden al (dat heb je al eerder geleerd), dus zodra iets aan hen verandert, weet je dat dit met het gevoel te maken heeft.

Wanneer je onderbewuste die slang in de bloedrivier nu op je Schip projecteert, komt daar (in dit voorbeeld) het beeld uit van je Kapitein die hevig bloedt en je Scheepsjongen die erbij staat met een bebloed mes. Wetend dat je Kapitein je rationele gedachtes voorstellen en je Scheepsjongen je instinct, kan je dan veel sneller herleiden dat je kennelijk instinctief je verzet tegen een rationele beslissing die je aan het overwegen bent.

Nu heb je de optie om je beslissing nog eens te overwegen en te kijken waar je verzet zit, in plaats van je onherkende angst aan de kant de duwen en de beslissing tegen je eigen wens in door te drijven.

Stress In Beeld Gebracht

De stress die we ervaren als onze drie breinen niet goed samenwerken, laat zich op je Schip verbeelden als een bemanning die wantrouwig is jegens elkaar. Ook nemen Bemanningsleden soms taken op zich waar ze de vaardigheden niet voor hebben: een Bootsman die beslissingen neemt zonder het overzicht te hebben, of een Kapitein die het Schip met pure wilskracht aandrijft. Het lukt misschien wel, maar het kost ontzettend veel energie. Ze zijn van zichzelf vervreemd geraakt.

Die vervreemding merken wij als een constant gevoel van onbehagen, van buitengesloten zijn, van nergens thuishoren. Vaak jarenlang. Soms gaat dat gevoel vanzelf weg, maar het kan ook zichzelf beetje bij beetje versterken. Zo kan een onbestemd onbehagen uitgroeien tot serieuze mentale aandoeningen als burn-out, depressie, en zelfs zelfmoord.

Met de Ship Psychology methode kan je dit soort problemen niet alleen zelf ontdekken, maar je kan ze ook zelf oplossen! Omdat je nu je onderbewuste denkprocessen bewust onder de aandacht kan brengen, heb je ook de mogelijkheid om je hersenen uitnodigen je te laten zien waar het probleem precies zit en wat er moet gebeuren om het op te lossen.

Dat proces van gewaarwording en herstel is waar de coachingroutes op gericht zijn.

Lindsey’s verhaal:
“Ik heb al heel lang een chronisch gebrek aan energie. De dag doorkomen zonder tussendoor te slapen is moeilijk, en ’s avonds ben ik uitgeput. Met het Schip hebben we onderzocht waar dat energielek zit, en wat bleek: het continue getouwtrek in mijn hoofd kost me veel meer dan ik dacht.

Ik heb geleerd mijn Bemanning beter in balans te brengen, waardoor minder energie verloren gaat. Hierdoor heb ik ook geleerd meer op mijzelf te vertrouwen. Met drie gesprekken had ik al meer rust in mijn gedachtes, waardoor ik eindelijk weer energie heb om dingen te doen die voor mij belangrijk zijn, zoals mijn bedrijf opbouwen!”

Hoe Visualiseer Je Jouw Schip?

De kern van de Ship Psychology methode is dus je onderbewuste denkprocessen en gevoelens visueel te maken.

Er zijn verschillende technieken om te visualiseren, oftewel gericht te dagdromen. Je kan hierbij denken aan technieken als journaling, schrijven, tekenen, en meditatie.

Iedereen heeft zo z’n eigen voorkeur, en er is geen techniek die beter is dan andere. In de coachingsgesprekken en workshops introduceer ik ze uitgebreider, en help ik je uit te vinden wat voor jou werkt.

In deze artikelen lees je meer over hoe en waarom deze methode werkt. Heb je andere vragen, ik beantwoord ze graag!