Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Presentatie: “Waarom Schepen Willen Zinken”

18/01/2020 @ 13:00 - 17:00

€10
Direct tickets bestellen >>

Waarom kiezen voor de dood?

Het is bijna niet voor te stellen dat iemand oprecht een einde aan zijn leven wil maken. Toch kennen we allemaal wel iemand, direct of via-via, die zelfmoord heeft gepleegd. Vaak zonder waarschuwing of aanwijsbare reden. Familie en vrienden blijven geschokt en verbijsterd achter: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Waarom heeft niemand iets gemerkt? Waarom heeft diegene zelf niet gezegd dat het zo slecht ging? Waarom laat een ouder hun kind zo achter?

Hartverscheurende vragen die je steeds verder doen wegzakken in vertwijfeling: Had ik iets kunnen doen? Had ik het kunnen voorkomen? Had ik maar die dag niet naar mijn werk gegaan. Had ik maar gebeld. Had ik maar…

Anderen leggen in hun woede en verdriet juist de schuld bij de “lafaard” die zelfmoord heeft gepleegd. Want zoiets doe je niet! Het is niet voor niets dat van oudsher zelfmoordslachtoffers niet in geweide grond begraven worden.

In de moderne tijd is er soms meer mededogen, maar het onbegrip blijft onveranderd groot: Hoe kan iemand met alle reden om te leven toch tot zelfmoord komen?

Depressie, Zelfmoord & Het Schip

Mijn Project Semicolon tatoeage: “Waar je er een punt achter had kunnen zetten, maar je besloot de zin toch door te laten gaan.” 

Ik ben zelf al 20 jaar chronisch zwaar depressief en met regelmaat suïcidaal. Dat ik na al die tijd (en pogingen) nog steeds leef, is puur te danken aan een aangeboren koppigheid, al is dat geen garantie dat ik de volgende episode ook zal overleven. Want ik weet uit ervaring dat een “zelfgekozen dood” absoluut geen vrije keuze is.

Mijn jarenlange zoektocht naar een manier om deze zelfdestructie een stap voor te zijn heeft uiteindelijk geresulteerd in het Schip – en dat bleek een ongekend helder licht te schijnen op hoe depressie en zelfmoord(neigingen) vat kunnen krijgen.

Tijdens deze middag behandel ik, met het Schip als verklarende leidraad, prangende vragen over depressie en zelfmoord, waaronder:

  • Hoe ontstaat depressie, en hoe werkt dat door in onze psyche?
  • Wordt iedereen met depressie ook suïcidaal?
  • Waarom vragen ze niet (eerder) om hulp?
  • Waarom accepteren ze hulp niet als dat geboden wordt?
  • Waarom werkt therapie niet altijd, en wanneer is medicatie noodzakelijk?
  • Waarom zie je niet aankomen dat iemand dood wil?
  • Kan je voorkomen dat iemand het echt doet?
  • En waarom, als het toch gebeurt, is dat oprecht niemand’s schuld?

Waar & Wanneer

De presentatie wordt gehouden op zaterdag 18 januari 2020, aan de Amazonelaan 4 te Eindhoven. De locatie beschikt over een eigen (gratis) parkeerterrein.

Inloop vanaf 13:00. De presentatie zelf zal rond 14:00 starten en duurt (met een pauze) tot ongeveer 16:00 duren. Na afloop is gelegenheid tot vragen stellen en napraten.

Nu tickets bestellen >>

Boek voor 1 januari via bovenstaande link en betaal slechts € 10 per ticket. In het nieuwe jaar geldt de normale prijs van € 12,50. Tickets aan de kassa zijn € 15.* Houd er svp rekening mee dat presentatie niet geschikt is voor kinderen jonger dan 16 jaar.**

 

*) Gezien het gevoelige onderwerp wil ik oprecht geïnteresseerde bezoekers een veilige omgeving bieden, vrij van pottenkijkers en ramptoeristen. Daarom is toegang tot de zaal alleen mogelijk op vertoon van een ticket.

**) Ook (jonge) kinderen hebben vragen over de dood, en terecht. Een publieke omgeving is echter niet ideaal voor gesprekken met of ten behoeve van hen. Wel kunt u contact opnemen voor een persoonlijke afspraak.

Gegevens

Datum:
18/01/2020
Tijd:
13:00 - 17:00
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Organisator

Ship Psychology | Christel Vogels

Locatie

Aan de Meet
Amazonenlaan 4
Eindhoven, 5631 KW Nederland
Website:
http://www.aan-de-meet.nl/