Het Schip & Onze Hersenen

"Een mens is als een schip op zee, en onze hersenen zijn onze bemanning."

Onze hersenen zijn ons contact met de wereld om ons heen. Hier worden onze zintuiglijke waarnemingen en ervaringen verzameld en geïnterpreteerd. Daar ontspringt ook onze reactie op die waarnemingen: onze gedachten, gevoelens en ons gedrag. Een groot deel van onze persoonlijkheid wordt dus bepaald in ons brein.

De menselijke hersenen bestaan eigenlijk uit verschillende delen. We kennen allemaal wel de linker- en rechterhersenhelft (en er zijn nog veel kent nog meer indelingen), maar het Schip model van Ship Psychology kijkt vooral naar onze drie evolutionaire breinen:

Het rationele brein, de meest recente evolutionaire toevoeging die abstract denken mogelijk maakt, en die alleen bij ons mensen zo groot en ver ontwikkeld is.

Het animale brein dat onze complexe emoties regelt die ervoor zorgen dat we in een sociale groep kunnen leven en dat we kunnen leren van onze ervaringen.

Het reptielenbrein, het oerbrein dat ons primaire instinct en overlevingsdrang regelt, en zo van een zak botten en vlees een levend wezen maakt.

 

De drie breinen

Het Schip Model

Heel mooi, dat complexe, hoogontwikkelde brein van ons. Maar ieder van deze drie breinen heeft een hele andere manier van kijken naar de wereld om ons heen. Bovendien ontstaan er nogal eens conflicten onderling. Je weet bijvoorbeeld best dat die spin op de muur niks doet, maar je wilt ‘m toch koste wat het kost dood hebben. Sneu voor die spin, maar…

…waar wij zelf last mee krijgen is dat die conflicten ook kunnen leiden tot frustraties, angsten en relatieproblemen. Op den duur kan het zelfs leiden tot burn-out, depressie en erger.

“Maar… ik ben toch één persoon?” Dat klopt. Net zoals een schip een eenheid is, maar haar bemanning bestaat uit meerdere mensen met ieder zijn eigen taak en verantwoordelijkheden:

(c) Ship Psychology Coaching

Angsten, belemmerende overtuigingen, zelfs psychisch trauma: onze hersenen weten heel goed waar onze interne knelpunten vandaan komen. We zijn ons er alleen niet van bewust, omdat de drie breinen – de drie Bemanningsleden – niet altijd open kaart spelen. Niet met ons, maar ook niet met elkaar!

Ship Psychology helpt je daar verandering in te brengen. Op een speelse en toegankelijke manier wordt je bewust van hoe jouw knelpunten hebben kunnen ontstaan – en wat er voor nodig is om ze op te lossen en zo meer grip te krijgen op jouw dagelijks leven.

“Opmerkelijk vond ik dat het zo eenvoudig te implementeren is. Het Schip en de Bemanningsleden maken het makkelijker om gedragspatronen te herkennen en kan ik ze eventueel aanpassen.”
Iris
Schoolassistente

Leren Werken met Het Schip

Wil jij ook met zelfvertrouwen de dag door? Je eigen Schip verkennen en leren werken met je Bemanning kan op verschillende manieren:

Ship Psychology Coaching Traject
In een korte serie van 5 één-op-één gesprekken ontdek je jouw Schip en pas je het meteen toe om je meest dringende probleem aan te pakken. Ook leer je verschillende technieken om je Schip in te zetten om dagelijkse situaties makkelijker te maken. Hier lees je er meer over dit traject.

Live Workshop

In een kleine groep (max. 6 mensen) leer je in één dag je Schip kennen en hoe je overal, op elk moment, kunt inzetten om stress te verminderen. 

Op dit moment zijn er vanwege de coronamaatregelen geen live workshops gepland. Naar verwachting zullen die in het voorjaar van 2022 wel weer (beperkt) plaats kunnen vinden. Zodra hier meer over bekend is, zal het ook mogelijk zijn in te schrijven voor deze training!