Het Schip Model

Het lichaam is als een schip, met onze hersenen als haar bemanning. Net als een scheepsbemanning zijn onze hersenen geen eenheid, maar een collectief van delen met ieder zijn eigen taak en verantwoordelijkheden:

  • de Kapitein (het rationele brein),
  • de Bootsman (het emotionele brein), en
  • de Scheepsjongen (het primaire brein).
Schip Model met de 3 Karakters | Ship Psychology Coaching
Het Schip Model (c) Ship Psychology Coaching

Zoals bovenstaand schema laat zien, hebben deze drie Bemanningsleden ieder hun kwaliteiten en onhebbelijkheden. En net als ‘echte’ mensen kunnen aardig met elkaar botsen!

Wie zijn deze drie figuren? Klik op de knop hieronder voor een introductierondje. Volg de knoppen onderaan de pagina’s, dan kom je vanzelf weer op deze pagina terug:

De neurobiologische achtergrond van de Bemanning wordt uitgelegd in dit artikel.

Ship Psychology Methode: Het Schip Model Toepassen

Het Schip Model brengt de oorzaak van deze botsingen in kaart, en helpt je op verschillende manieren bij het oplossen ervan:

  • Het model kan als een schema op een situatie toegepast worden, bijvoorbeeld om communicatie met anderen te verduidelijken.
  • De Bemanning kan als ‘anker’ dienen, d.w.z. iets om je op te concentreren wanneer jouw verschillende belevingen gaat bekijken. Bijvoorbeeld om uit te vinden waarom je ergens een dubbel gevoel bij hebt.
  • Voor wie een sterk inbeeldingsvermogen heeft, kunnen de Bemanningsleden tot leven komen als personages met een eigen naam en uiterlijk. Je kan dan zelfs het conflict tussen tegenstrijdige gedachtes en gevoelens in je hoofd te volgen alsof het een ‘gewone’ discussie is.

Bij die laatste twee maak je instinctief in meer of mindere mate gebruik van visualisatietechnieken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: “Doe je ogen dicht en stel je voor…” is al een visualisatie. Dergelijke visualisatie spiegelen wat er in je interne belevingswereld speelt, zelfs als je je daar nog niet van bewust bent.

Het Schip Model en de Bemanning helpen je bewust te worden, en tevens om deze inzichten te gebruiken om jouw dagelijks leven makkelijker te maken.

“Opmerkelijk vond ik dat het Schip zo eenvoudig te implementeren is. Het Schip en de Bemanningsleden maken het makkelijker om gedragspatronen en beschermingsmechanismen te herkennen. Daardoor zie ik sneller of ze wel of niet constructief zijn en kan ik ze eventueel aanpassen.”
Iris, moeder & partner

Personal Coaching

Het Schip Model en de Bemanning zijn bijzonder universeel: in alle situaties waar mensen zijn, kan je de dynamiek van het Schip herkennen. Zeker in warrige, emotioneel beladen momenten kan dat ontzettend verhelderend zijn!

Ik bied personal coachingstrajecten – “Routes” – om je eigen Schip te leren kennen en om je te leren ermee te werken. Daarbij werk ik met de Ship Psychology methode die ik speciaal hiervoor ontwikkeld heb. Met de inzichten en praktische handvatten die je leert kan je vervolgens, alleen of met hulp, verder op weg gaan om je zelf en je leven vorm te geven.

Klik op de knop hieronder voor een overzicht van de coaching die ik aanbied:

handtekening schip model